REGULA CELOR 3 ZONE

REGULA CELOR 3 ZONE

Intrarile in cladiri, in special cele publice sau comerciale, sunt prevazute cu sisteme de absorbtie a umiditatii sau de oprire a transportarii murdariei in interiorul locatiilor, denumite presuri de intrare, bariere de praf, carpete de intrare, stergatoare de intrare sau generalizat, covorase profesionale de intrare. Multitudinea de variante existente pe piata internationala pentru a acoperi aceste necesitati  de dotare, au la baza o singura teorie dupa care se ghideaza o mare parte din producatori si distribuitori.

Aceasta teorie care contine o flexibilitate in adaptarea ei pentru diverse situatii, noi, o numim “Regula celor 3 zone”.

“Regula celor 3 zone” spune, ca, intrarea care este supusa unui trafic pietonal variat, atat prin intensitatea sa, cat si prin diversitatea sa, trebuie dotata cu sisteme profesionale de protectie impotriva prafului si a umiditatii, respectand partajarea intrarii in trei zone de filtrare.

Deobicei, cele  trei zone contin zona de exterior, zona de exterior sub copertina sau zona intre usile de intrare si zona de interior.

Zona de exterior, numita si zona 1, poate fi dotata cu stergatoare din aluminiu cu insertii din cauciuc sau insertii din perie,  covorase de intrare de exterior din cauciuc sau gratare metalice. Zona 1 razuieste murdaria grea cum ar fi pietrisul, nisipul pronuntat, noroiul, frunzele, zapada etc.

Zona de exterior sub copertina sau zona intre usile de intrare, numita si zona 2, poate fi dotata cu stergatoare din aluminiu cu insertii mixte (textil si cauciuc, textil si perie), cu bariere de praf compuse din portiuni din cauciuc si portiuni din material textil etc. Zona 2razuieste murdaria fina si incepe sa absoarba umiditatea.

Zona de interior, numita si zona 3, este ultima zona, care deobicei are un grad de uzura mai mic si se intretine mai comod. Este dotata doar cu suprafete textile, cum ar fi presurile de intrare de interior, stergatoarele din aluminiu cu insertii textile, presurile personalizate cu logo s.a. Pentru aceasta zona se gasesc cele mai multe modele de covorase de intrare, cu o varietate de design, paleta de culori, dimensiuni s.a.

“Regula celor 3 zone”, asa cu am mentionat mai sus, are o flexibilitate in utilizare, adica poate fi adaptata in dependenta de schita intrarii, destinatia cladirii, nivelul de curatenie din zona unde se afla imobilul si intensitatea traficului estimat. De aceea aceasta regula poate fi folosita in totalitate sau poate fi luata in calcul doar partial.

Un lucru este ferm, ca, “Regula celor 3 zone” nu da gres in a obtine rezultate optime pentru o functionalitate constructiva a imobilului, care permite economii reale de timp si costuri implicate in mentinerea curateniei, in special in timpul iernii si in zilele ploioase.

Textul are continut original si este proprietatea societatii  RUSARTIS SRL